Nem lehet elégszer beszélni róla: a fényvédelem nagyon fontos, nemcsak azért, hogy ne égjünk le, hanem mert a napsugarak hosszú távon láthatatlan károsodást okoznak a bőrünkben.

IPARI VAGY NATÚR / FIZIKAI VAGY KÉMIAI FÉNYSZŰRŐ

Natúr kozmetikumokban fizikai/ásványi fényszűrőt használunk, ez általában cink-oxid, titánium-dioxid alapú, melynek működése mechanizmusa egyszerű: fehér réteget képez a bőrön így visszaveri a bőrfelszínről a káros sugarakat, széles spektrumú védelmet nyújt. A legkevésbé irritálók. Általában magas az előállítási áruk.

A bolti kozmetikumok kémiai fényszűrőt tartalmaznak, ezek elnyelik az UV-sugarakat, behatolnak a bőrünkbe, gyakran irritálóak lehetnek, mivel sejtkárosító vegyületeket tartalmaznak (mint pl.  4-Methyl-Benzylidencamphor (4-MBC vagy MBC), Octyl-Methoxycinnamate (OMC), Homosalate (Homomenthyl-salicylat vagy HMS), Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic -Acid (OD-PABA), Benzophenone-1, Benzophenone-2, Benzophenone-3 (Oxybenzon), 3-Benzylidencamphor. Ráadásul sok esetben csak az UVB sugaraktól védenek, de az UVA a hosszú távon ható káros sugárzás ellen nem. Előállításuk és áruk is jelentősen olcsóbb, mint a fizikai fényvédőké.

A NAPOLAJ NEM FÉNYVÉDŐ!

A napolajak általában (jó esetben) antioxidánsokban, béta-karotinban gazdag olajokat tartalmaznak, sárgarépa olaj, homoktövismagolaj, málnamagolaj, karanja olaj stb. Ezek elősegítik az egyenletes barnulást és valamelyest növelik bőrünk védekező képességét az UVA sugarak ellen, DE NEM TARTALMAZNAK fényszűrőt, tehát nem biztosítanak széles-spektrumú védelmet a káros sugarak ellen.

SPF – MIT JELENT?

Bőrünk saját védelmi rendszerrel van ellátva, és önmagától is próbál ellenállni a leégésnek. Egy átlagos felnőtt 20 percet tud eltölteni direkt napfényben leégés nélkül, DE a nagyon világos, szeplősödésre hajlamos bőrű emberek akár 3-5 perc alatt is leéghetnek védelem nélkül.

Az SPF arról ad infót, hogy a fényvédő klasszikus esetben mennyi ideig marad hatékony a bőrödön: nézzünk egy példát: ha 10 perc alatt bőrpír jelentkezne a bőrödön, akkor egy 15 SPF napkrémmel 10×15=150 percig (2,5 óra) tartózkodhatsz a napon leégés nélkül.

AZ SPF (sun protection factor) az UVB sugarak elleni védelmet jelzi. Az SPF semmilyen összefüggésben nincs az UVA sugárzással! (Az UVA sugarak elleni védelmet általában az UVAPF jelzéssel jelzik, illetve a széles spektrumú jelzés – broad spectrum is erre utal. )

A kétszeres faktorszám nem nyújt kétszeres védelmet!

Példa: Egy SPF25 faktorszám az UVB sugarak 96%-át blokkolja, míg az SPF50 a 98%-ot. Valamennyi UVB sugárzásra szüksége van szervezetünknek a D vitamin szintézis miatt.

A faktorszám mellett sokkal fontosabb az, hogy megfelelő mennyiségben, vastagságban alkalmazzuk a napvédőt és kétóránként ismételjük meg a felvitelt.

SUGARAK

Ha kimegyünk a napra, bőrünket ultraibolya sugárzás éri, mely különböző hullámhosszú tartományokból áll és eltérő mennyiségben tudnak behatolni a bőrbe.

UVA = BŐRÖREGEDÉS

Az UVA sugárzás az ultraibolya sugárzás több mint 90%-át alkotja. Az alsóbb bőrrétegekbe jutva károsítja annak szerkezetét, gyorsítja a bőröregedést, a a ránocodást, a bőr rugalmasságának elvesztését, a pigmentfoltok kialakulását, növelheti a rákos folyamatok kialakulásának kockázatát.

UVB = LEÉGÉS, SEJTKÁROSODÁS

Az UVB sugárzás az ultraibolya sugárzás csak kb 5%-át alkotja, a legfelsőbb bőrréteget érinti. Rövid távon leégést okoz (irritáció, gyulladás, égés, hámlás), hosszú távon rákos elváltozásokhoz vezethet.

HOGYAN BARNULUNK?

A barnulás a természetes napfénynek kitett bőr adaptív és a bőrt védelmező válasza az UVB sugárzásra az erős napsugárzás ellen. A barnult bőr sokszor megvéd a leégéstől, de nem képes óvni minket az erős napsugárzás hosszú távú negatív hatásaitól (mint például a bőrrák). A erős napsugárzás aktiválja a melanocitákat, amik a melanint termelik, hogy az megvédje a bőrt a nap agresszív hatásától. Figyelem, az UVA sugárzás azonnali pigmentációt okoz, ami csak néhány óráig tart, és ez nem barnulás, csupán a bőr oxidációja, ami csak a napon látszik.

BIZTONSÁGOS NAPOZÁS – ALAPSZABÁLYOK

  • Napozás előtt  20-30 perccel érdemes bekenni a bőröd széles spektrumú fényvédővel
  • 11-15 óra között ne napozz! Ha muszáj napon lenned, vegyél fel jól szellőző fehér vászon vagy pamut bő felsőt és kalapot.
  • A bőrödet fokozatosan szoktasd a nap sugaraihoz!
  • Ha a vízből kijössz, újra be kell kenned magad, akkor is, ha vízálló a naptejed. 
  • 1-2 óránként mindenképp újra kell kenned magad. 
  • Használj széles spektrumú UV-A és UV-B fényvédőt!

FÉNYVÉDŐ KISOKOS

Minden vélemény számít

Minimum 4 characters