A zsíros bőr túl sok felesleges olajat termel, amely által felülete fénylő, érzete durvább lehet, színe pedig fakóbb. A zsíros bőrt azért is nehéz kordában tartani, mert mindig valamiféle hormonális változáshoz köthető. Az androgén szabályozza a faggyútermelést, de ha felborul valamiért a hormonháztartás, túl sok termelődik. Ilyenkor a pórusok kitágulnak, az is előfordul, hogy a pórus belseje megvastagszik, ettől pedig a faggyú nem tud kellően távozni belőle, felgyülemlik, és fekete/fehér mitesszereket okoz.

Tipikus tünetek: A bőröd lemosás után már 1-2 órával elkezd csillogni, és a nap felére síkos-zsíros érzet jelentkezik. A sminked hajlamos lecsúszni, lefolyni az arcodról. A legzsírosabb részeken gyakoriak a mitesszerek, fehér mitesszerek vagy a pattanások. A pórusaid láthatóan tágak, különösen az orrod, az állad és a halántékod körül.

A jó hír az, hogy az összes bőrtípus közül az olajos öregszik a leglassabban, emellett a legellenállóbb a környezeti hatásokkal szemben is. Ha pedig megfelelően ápolod, akkor meghálája neked, és akár teljesen kordában is tarthatod az olajtermelésed. Nézzük meg, hogyan.

Mit használj? My.petite reggeli rutin

  1. Arctisztítás. Ehhez nagyon jó választás lehet számodra az olajos arctisztító, melyet alaposan belemasszírozol a bőrbe, majd egy forró/jó meleg vízzel átitatott törölközőt teríts az arcodra és finoman töröld át. Az eredmény csodás, a fölösleges faggyú eltűnik, vele minden egyéb szennyeződés. Ha egyszerűbb dologra vágysz, akkor választhatod a kímélő archabot, vagy a micellás lemosót.
  2. Hidratálás. Arctisztítás után használj könnyed arckrémet, mint például ez, amely nem komedogén, nem tömíti el a pórusokat. Ha fényvédős krémet szeretnél, jó választás lehet a BB krém a hidratáló helyett. Időszakosan 1-2 csepp arcolajat is adhatsz hozzá a krémedhez, különösen a téli időszakban. A zsíros bőrre szánt arcolajok csakis telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, szépen beépülnek, azonosulnak a bőr zsírsavjaival, nem zsírozza túl. Igazából arckrém helyett is használhatod, és boost-olhatod egy hatóanyag-szérummal, mint például a smart szérum.

My.petite esti rutin

  1. Arctisztítás. Este nagyon fontos az alapos arctisztítás, használhatod ugyanazt a terméket mint reggel.
  2. Hámlasztás. Ha zsíros a bőröd, a hámlasztás kulcslépés! A zsíros bőr egyik velejárója ugyanis, hogy az elhalt hámsejtek egy extra-réteget képeznek a bőrfelszínen, és a pórusok méretét és alakját is befolyásolják. Tőlük a legegyszerűbben és leghatásosabban egy klassz hámlasztóval szabadulhatsz meg! Plusz, segíteni fog kitisztítani és normalizálni az eltömődött és/vagy kitágult pórusokat, csökkenteni a mitesszerek, pattanások számát, és simább, egységesebb bőrfelszínt elérni. Ebben segít neked a BHA vagyis a szalicilsavas hámlasztó. Nem szükséges lemosni, utána hidratálhatsz, ha szükségét érzed.
  3. Alkalmanként, hetente, kéthetente használj friss zöldagyag-pakolást.

Mit ne?

Soha ne matasd az arcod, ne nyomkodd ki a pattanásokat, inkább teafa olajjal próbáld leszárítani a pattikat. Kerüld az egészségtelen, túl zsíros, túl fűszeres ételeket. De az is megeshet, hogy valamilyen allergia vagy túlzott érzékenység áll a háttérben, ha tartós a problémád, nem árt elmenni egy allergia vizsgálatra. Kerüld a sok sminket, sajnos az alapozók többsége ugyan eltűnteti a bőrhibákat, de még több pattanást okoz, eltömíti a pórusokat. Kerüld az alkoholos termékeket, a túlzott kiszárítás fokozza a faggyútermelést.

Minden vélemény számít

Minimum 4 characters